Üdvözöllek! Próbáld ki a kedvenceimet anyám receptjei alapján! Jó étvágyat!
Gyűjts ihletet a receptjeimből, amelyek a családnál a legnagyobb sikert érték el. Illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit.
Székelygulyás

Hozzávalók: 1 kg oldalas, másfél kg vágott savanyú káposzta, 1 kanál zsír, 1 dl olaj, 2 fej hagyma, 1 kávéskanál cukor, 1 csipet köménymag, só, bors, 1 kávéskanál vegeta.
Elkészítés: egy 3-4 literes lábosban odatesszük az olajat melegedni, közben apróra vágjuk a hagymát, beletesszük a forró olajba, megdinszteljük, majd hozzáadjuk a feldarabolt oldalast. Tovább dinszteljük, amíg a hús kifehéredik. Sózzuk, borsózzuk, vegetázzuk és 2 dl hideg vizzel felöntjük és pároljuk amíg félig megpuhul. Egy másik 2 és fél literes lábosba, beletesszük a kanál zsírt. Mikor forró, hozzáadunk 1 kávéskanályi cukrot és gyengén megkaramelizáljuk, majd hozzákeverjük a másik apróra vágott hagymát. Összedinszteljük és hozzáadjuk a savanyú káposztát. Ha túl savanyú, hideg vizzel átmossuk. Feltöltjük 1 pohár forró vízzel, teszünk bele 1 csipet köménymagot és félpuhára páróljuk (roppanosra). Azután beletesszük az oldalashoz a káposztát, összefőzzük és 1 fél órára a lerbe tesszük, 180 fokra. Tejföllel tálaljuk.
Tejfölös csirkepaprikás

Hozzávalók: 1 egész csirke, 1 nagy fej hagyma, olaj, só, bors, 1 csokor petrezselyem, piros porpaprika, vegeta, 1 pohár tej, 2 dl tejföl, 1-2 kanál liszt, fél kg száraz csigatészta
Elkészítés: a csirkét megmossuk, feldaraboljuk, a mellehusát kockákra vágjuk. 2-3 literes lábosba teszünk 2 dl olajat, felmelegítjük, beletesszük a darabokra vágott csirkét. Kissé megpirítjuk minden oldalát, majd hozzátesszük az epróra vágott hagymát és petrezselyemzöld szárát. Sózzuk, borsozzuk, ráhintjük az 1 kávéskanál ételízesítőt, 1 csapott evőkanál porpaprikát, fedő alatt puhára pároljuk. Szükség esetén, ha nem puhult meg, kis forró vizet öntünk alá. Ha puha a hús, a lábos egyik felébe húzzuk és 2 evőkanál lisztet szórunk a szaftos olajba. Összekavarjuk és felengedjük 1 dl hideg vizzel és 2 dl tejjel. Összeforraljuk, ha sűrű, még hígítjuk kis hideg tejjel. Legvégén beleöntjük a 2 dl tejfölt és az apróra vágott zöld petrezselymet. 2 percet rottyantunk rajta, rázogatva. Utána ízesíthetjük, ha sótlan.
2 liter hideg vizet felforralunk, teszünk bele 1 kávéskanál sót, pár csepp olajat. Ha fő belerakjuk a csigatésztát, 10 percig amíg fő, gyakran megkavarjuk. Még 10 percig főzzük és utána leszűrjük és a leszűrt tésztát 1 evőkanálnyi olajjal összekavarjuk, hogy ne ragadjon össze.
Töltött káposzta

Hozzávalók: 1 kg darált disznóhús (30% zsíros), 2 fej közepes savanyú káposzta, (2 kg), 1 csupor rizs (20 dkg), 1 fej hagyma, olaj, zsír, só, bors, füstölt csülök (fél kg), 1-2 paradicsom, 1 kiskanál porpaprika, vegeta.
Elkészítés: a káposztákat levelére, szedjük, leerezzük, ha túl savanyú átmossuk hideg vízzel. Félretesszük.
Töltelék: 1 fej hagymát kockára vágunk és olajban megdinszteljük. Levesszük a tűzről, belekavarjuk a kis kanál porpaprikát és a mosatlan rizset. Ha kihült, hozzákeverjük a darált húst, jól összedolgozzuk, sózzuk, borsózzuk, vegetázzuk és beletöltjük a káposzta lapikba (kb. 1 jó evőkanálnyi töltelék). Kb. 30-32 töltelék jön ki belőle.
Egy 4 literes fazakat kikenünk zsírral, az alját és az oldalát is. Beledobjuk a káposzta ereit alulra és körbehelyezzük a töltelékeket. A maradék káposztából vágott aprókáposztával, meghintjük, az első sort, ráhelyezzük a nagyobb darabokra vágott füstölt csülköt és a karikákra vágott paradicsomot. Megpreckeljük 1 kanálnyi olajjal és rátesszük a második sor töltelékeket. Ezeket is megszórjuk aprókáposztával, meglocsoljuk egy pici olajjal. Addig rétegezzük amíg elfogy a töltelék. A végén ráteszünk 1 kisebb porcelán tányért, fenekével felfelé és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy éppen ellepje. Lassú tűzőn, forrástól számított 2 órát főzzük. Tejföllel tálaljuk.
Töltött paprika leves

Hozzávalók:
- 10 db kisebb nagyságú szerpaprika
- Fél kiló darált hús
- 5 evőkanál rizs, só, bors, 1 db egész tojás
- egy kisebb fej hagyma 1 evőkanálnyi olajban megdinsztelve
Elkészítés: a paprikákat kicsumázzuk, a többi nyersanyagokat összedolgozzuk. A paprikákat a töltelékekkel megtöltjük és a közepébe kisujjal egy lyukat nyomunk, amit egy pici liszttel behintünk, a paprika végét késsel beszúrjuk.
Főzés: 3-4 literes fazékban felteszünk 1 liter vizet, plusz 1 fél liter sűrű paradicsomlevet. Mikor fő, beletesszük a 10 töltött paprikát. Hozzáadunk 1 kávéskanál vegetát és 1 szál zöld zellerlevelet. Egy órát lassú tüzön főzzük majd berántásozzuk (2 evőkanálnyi olajat, 2 evőkanálnyi lisztet és 1 kis apróra vágott hagymát adunk hozzá). Megsózzuk, összekavarjuk, felöntjük egy csésze hideg vizzel a rántást, majd hozzáöntjük a leveshez. Még 10 percet összefözzük, utána még ízesíthetjük sóval, paradicsomlével és 1 evőkanál cukorral. Tejföllel tálaljuk.
Vadas

Hozzávalók: 1 kg marhahús, 2 nagy murok (sárgarépa), 1 nagy fehérrépa, 1 nagy fehér hagyma + 1 kis fej hagyma, szemes bors, babérlevél, mustármag, borókabogyó, koleánder, füstölt szalonna, só, őrőlt bors, liszt, cukor, 2 dl tejföl.
Elkészítés: a murkot, petrezselymet felvágjuk karikára, felteszünk 1 liter vizet főni egy 2 literes lábosba, beletesszük a felvágott zöldségeket, fűszereket és felfőzzük 10 percig. Teszünk bele 1 kanál ecetet, 1 kanál cukrot, 1 kanál ételízesítőt. Kihűtjük, beletesszük a feldarabolt húst és 3 napig hideg helyen pácóljuk. Minden nap megforgatjuk a húst a páclében. Egy 3 literes lábosba teszünk másfél dl olajat, egy hagymát apróra vágunk és egy kockára vágott szalonnát megdinsztelünk benne. Kiszedjük a pácléből a húst és beletesszük a dinsztelt hagymához. Utána kiszedjük szűrőkanállal a zöldségeket a pácléből és a húshoz tesszük. Dinszteljük, amig a hús színt vált. Őrölt borssal megszórjuk, beleteszünk 2 babérlevelet összetörve és felöntjük 1 pohár vörös borral. Főzzük, utánpótólva, forró vízzel, decinként. Ha megfőtt a hús, lesütjük zsírjára, amig nem lesz víz rajta. Kiszedjük és a visszamaradt zöldséges mártást, átpasszirózzuk. Visszatesszük a lábosba a szószt, hintünk rá 2 kanál lisztet, összekavarjuk és felöntjük 1 csupor hideg vízzel. Friss babérlevelet teszünk bele, 1 késhegynyi mustárt, összefőzzük pár percig, belerakjuk a 2 dl tejfölt és azzal is összefőzzük. Ha sűrű a mártás, kis vízzel hígítjuk. Összefözzük az egészet és visszatesszük a husokat a mártásba, felfőzzük azzal is, pár percig. 1 kávéskanálnyi cukrot meg kell karamelizálni és mikor világosbarna, akkor 3 evőkanálnyi vízzel felfőzzük és hozzátesszük a vadashoz.
2 liter hideg vizet felforralunk, teszünk bele 1 kávéskanál sót, pár csepp olajat. Ha fő belerakjuk a makarónit, 10 percig amíg fő, gyakran megkavarjuk. Még 10 percig főzzük és utána leszűrjük és a leszűrt tésztát 1 evőkanálnyi olajjal összekavarjuk, hogy ne ragadjon össze.
Tárkonyos bableves füstölt csülökkel

Hozzávalók: fél kg szárazbab, kb. 80 dkg füstölt csülök, 1 db sárgarépa, 1 nagy fej hagyma, 2-3 kanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 jó csipet ecetes tárkony, só, ételízesítő, ecet, porpaprika
Elkészítés: a szárazbabot előző este hideg vízbe áztatjuk és a füstölt csülköt csak pár órára. Reggel leszűrjűk az áztató levet, átöblítjük. Kétszerannyi hideg vízzel, mint a paszuly, odatesszük főzni. Mikor javában fő, kb. fél óráig, belerakjuk a hasábra vágott sárgarépát. Kb. 1 órát kell főjjön, de lehet több is, amíg megpuhul a paszuly. Közben rántást csinálunk. Az olajban halványzsemle színűre pirítjuk a lisztet, állandó kavarás mellett, felvágunk 1 nagy fej hagymát, addig félretesszük a rántást. Utána visszatesszük a tűzre, belerakjuk a hagymát, összekavarjuk vele a rántást. Teszünk bele 1 csipet sót, kicsit dinszteljük vele, amíg a hagyma csípős szaga elillan. Levesszük a tűzről a rántást, belekavarjuk a piros porpaprikát és az apróra vágott tárkonyt. Összekeverjük az egészet, felöntjük fél liter hideg vízzel, csomómentesre kavarjuk és beleöntjük a főtt babhoz. Ősszefőzzük a rántással kb. 10 percig, a fővéstől kezdve, ízesítjük ételízesítővel, 1 csipetnyi cukorral és kb. 2 evőkanál ecettel, ízlés szerint. Ha sűrű a leves, még hideg vízzel hígítjuk. Az egész leves kb. 4 liternyi lesz. Tejföllel és hagymával fogyaszthatjuk. A főtt csülökből kiszedjük a csontot és közepes kockákra vágjuk, hogy minden tányérra jusson.
Tejfölös sertésszelet

Hozzávalók: 8 szelet sertéscomb, 2 dl tejföl, 1 kis fej hagyma, liszt, olaj, só, bors, vegeta, 1 kiskanál mustár, 2 babérlevél.
Elkészítés: a hússzeleteket kikloppfoljuk nem túl vékonyra, sózzuk, borsózzuk, félretesszük. Egy zománcos mélyebb tepsibe olajat öntünk és a plattenen felhevítjük. A hús-szeleteket lisztbe mártjuk, forró olajban kisütjük. Félrehúzúk, lefedjük. A visszamaradt mártásba 1 kis fej apróra vágott hagymát megdinsztelünk, felöntjük 1 dl hideg vízzel, mikor fő visszahelyezzük a hússzeleteket. Lefedjük, puhára páróljuk. Ha elfőtt a víz, pótóljuk, amíg a hús megpuhul. Ha zsírjára sültek a husok, kiszedjük 1 tányérra, a visszamaradt mártást megszórjuk 2 evőkanál liszttel, összekavarjuk, mint a mártást és felöntjük 2 dl hideg vízzel. Ha összeforrt szósszá, beleteszünk 1 kávéskanálnyi mustárt, 1 babérlevelet és 2 dl tejfölt. Jól összefőzzük, ízlés szerint sózzuk, borsózzuk, vegetázzuk. Visszahelyezzük a hússzeleteket a szószba és összeforraljuk 1-2 percig. Főtt makarónival vagy csigatésztával tálaljuk.
Töltött tojás

Hozzávalók: 10 tojás, 1 kanál vaj, petrezselyemzöld, só, bors, téli szalámi, (10 dkg), zöldhagyma, mustár, tejföl, majonéz.
Elkészítés: 10 tojást hideg vízben és 1 kanál sóval lassú tűzőn megfőzünk. A fővéstől számítva 15 perc. Főzés után, hideg vízben lehűtjük, megpucoljuk a héjától. Kettébe vágjuk, óvatosan, hosszában. A sárgájukat kivesszük 1 nagyobb tálba, összetörjük villával, hozzáadjuk a kanál vajat, sót, borsót, apróra vágott zöld petrezselyemlevelet, 1-2 kanál majonézt és a nyagyon apróra vágott téli szalámit. Jó alaposan kikavarjuk. Kiskanálnyi masszát tenyerünkben gömbbé formáljuk és visszatesszük a fél tojás fehérjébe. 1 lapos jénai tálba (3 literes) beleteszünk 2 dl majonézt amelyhez hozzákavarunk 2 jó evőkanál vastag tejfölt. Ebbe a szószba szépen egymás mellé, belehelyezzük a fél töltött tojásokat. Lehet díszíteni a tojástöltelék tetejét. ízlés szerint, apróra vágott zöld petrezselyemmel, borssal vagy piros porpaprikával.

Bolognai spagetti

Húsleves cérnametélttel
Hozzávalók: 2-3 db csirkefarhát a püspökjével, 3 szál nagy murok, 2 szál nagyobb petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1 almanagyságú karalábé, 1 fej hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 kápia paprika, só, szemes bors, 1 csipet köménymag, 1 evőkanál vegeta, ízlés szerint 1-2 karika csípőspaprika.
Elkészítés: egy 5 literes lábosba teszünk 2 és fél - 3 liter hideg vizet és beletesszük a megmosott, megtisztított csirkecsontokat. Közben megpucoljuk a leveszöldségeket, hasábra vágjuk, beletesszük a levesbe. A hagymát hajastól adjuk hozzá, a paprikát kettévágjuk. Hozzáadjuk a 10 szem szemes borsót és az 1 kanál vegetát. Lassú tűzőn kb. 1 - másfél óra alatt megfőzzük. Leszűrjük egy 2 literes lábosba és külön jó sós vízben a megfőzött cérnametéltet (kb. 5 perc) kis hideg vízzel leöblítjük és hozzáadjuk a leszűrt húslevesbe. Ízlés szerint ízesíthetjük sóval, borssal, apróra vágott zöld petrezselyemlevéllel hintjük meg a levest. A felfőtt levesről leszedjük a barna habot. Forrón tálaljuk.